Projekt programów rozwojowych w szkole

      • Zajęcia kulinarne

      • Program ten polegać będzie na zrealizowaniu zajęć kulinarnych.
        Głównym celem zajęć kulinarnych jest przyswojenie przez uczniów wiadomości i umiejętności dotyczących zaplanowania, przygotowania i spożywania posiłków.
        Ważnym celem jest również uczenie dzieci tzw. „kultury stołu”, czyli jak prawidłowo nakrywać do posiłku i jak kulturalnie go spożywać.

        Zajęcia mają na celu zainteresowanie uczniów kulinariami jako umiejętnością pożyteczną, wykorzystywaną w życiu codziennym, a także jako formą spędzania czasu wolnego, mogącą rozwinąć się w interesujące hobby.

        Zajęcia te przeznaczone będą na przygotowanie, wykonanie potrawy, zjedzenie i posprzątanie.
        Zajęcia kulinarne stwarzają okazję do dzielenia się wrażeniami z domowych obserwacji dotyczących różnych działań, potraw i przepisów.
        Poprzez kulinarną zabawę uczniowie zdobywają nowe doświadczenia, odkrywają ciekawe smaki i mają możliwość samodzielnie oraz w sposób twórczy przygotować dla siebie posiłek.

        Każde zajęcia rozpoczynać się będą od przedstawienia tematu zajęć, przypomnienia i utrwalenia zasad BHP pracy w kuchni, zapoznania się z przepisem na daną potrawę oraz sporządzenia listy zakupów.
        Kolejnym etapem będzie przygotowanie potraw z uwzględnieniem różnych technik i zasad higieny pracy (działania uczniów pod nadzorem nauczyciela i przy jego pomocy).

        Uwieńczeniem sukcesów kulinarnych będzie konsumpcja sporządzonych przez dzieci potraw, posprzątanie stanowiska pracy oraz dyskusja na temat przebiegu zajęć, a także wspólna ocena przygotowanej potrawy.

        Podczas zajęć uczniowie będą poznawali również tradycje związane z niektórymi potrawami i ich pochodzenie.
        W trakcie realizowania zajęć kulinarnych uczniowie będą mieli możliwość wspólnego przygotowania i spożywania posiłku.
        Zajęcia kulinarne dają uczniom dużo radości, budzą entuzjazm, sprzyjają budowaniu wzajemnych więzi i poczucia integracji.
        Czas wspólnej degustacji jest szansą na przełamanie schematów i poszerzenie możliwości żywieniowych.

        Cele programu

        • Zwiększenie świadomości na temat prawidłowych nawyków żywieniowych oraz wdrażanie do stosowania zasad higieny osobistej podczas przyrządzania i spożywania dań,

        • Planowanie i organizacja przygotowywania posiłków,

        • Dobór odpowiednich przyrządów i narzędzi kuchennych potrzebnych do przygotowania posiłku,

        • Nabywanie i rozwijanie umiejętności posługiwania się sprzętem AGD,

        • Poznawanie historii niektórych potraw,

        • Kształtowanie umiejętności czytania ze zrozumieniem poprzez prawidłowe odczytywanie informacji zawartych w przepisach kulinarnych,

        • Kształtowanie umiejętności współdziałania w zespole,

        • Dbanie o ład i porządek w miejscu pracy,

        • Nauka kulturalnego zachowania się przy stole.

        #FunduszeUE #FunduszeEuropejskie

        Poprzez kulinarną zabawę zdobywają nowe doświadczenia, odkrywają nowe, ciekawe smaki i mają możliwość samodzielnie i w sposób twórczy przygotować dla siebie posiłek. Zajęcia są wartościową formą edukacji, która łączy zabawę i naukę praktycznych umiejętności przydatnych w dorosłym życiu. 👩‍🍳🍪🍔🍲🍩🍕

        W ramach projektu „WDROŻENIE WSPÓLNYCH STANDARDÓW USŁUG EDUKACYJNYCH POPRZEZ REALIZACJĘ PROGRAMÓW ROZWOJOWYCH W SZKOŁACH GMIN KAZIMIERZ DOLNY I PUŁAWY (WIEJSKIEJ) WCHODZĄCYCH W SKŁAD MOF MIASTA PUŁAWY” został zakupiony sprzęt gastronomiczny w celu realizacji zajęć kulinarnych, z którego korzystać będzie grupa projektowa. To będzie świetna okazja do nauki, ale także do wspólnej zabawy i odkrywania nowych smaków!