Projekt programów rozwojowych w szkole
- Strona główna
- /
- Organizacja
- /
- Dokumenty szkoły
- /
- Projekt programów rozwojowych w szkole
Zajęcia kulinarne
Program ten polegać będzie na zrealizowaniu zajęć kulinarnych.
Głównym celem zajęć kulinarnych jest przyswojenie przez uczniów wiadomości i umiejętności dotyczących zaplanowania, przygotowania i spożywania posiłków.
Ważnym celem jest również uczenie dzieci tzw. „kultury stołu”, czyli jak prawidłowo nakrywać do posiłku i jak kulturalnie go spożywać.Zajęcia mają na celu zainteresowanie uczniów kulinariami jako umiejętnością pożyteczną, wykorzystywaną w życiu codziennym, a także jako formą spędzania czasu wolnego, mogącą rozwinąć się w interesujące hobby.
Zajęcia te przeznaczone będą na przygotowanie, wykonanie potrawy, zjedzenie i posprzątanie.
Zajęcia kulinarne stwarzają okazję do dzielenia się wrażeniami z domowych obserwacji dotyczących różnych działań, potraw i przepisów.
Poprzez kulinarną zabawę uczniowie zdobywają nowe doświadczenia, odkrywają ciekawe smaki i mają możliwość samodzielnie oraz w sposób twórczy przygotować dla siebie posiłek.Każde zajęcia rozpoczynać się będą od przedstawienia tematu zajęć, przypomnienia i utrwalenia zasad BHP pracy w kuchni, zapoznania się z przepisem na daną potrawę oraz sporządzenia listy zakupów.
Kolejnym etapem będzie przygotowanie potraw z uwzględnieniem różnych technik i zasad higieny pracy (działania uczniów pod nadzorem nauczyciela i przy jego pomocy).Uwieńczeniem sukcesów kulinarnych będzie konsumpcja sporządzonych przez dzieci potraw, posprzątanie stanowiska pracy oraz dyskusja na temat przebiegu zajęć, a także wspólna ocena przygotowanej potrawy.
Podczas zajęć uczniowie będą poznawali również tradycje związane z niektórymi potrawami i ich pochodzenie.
W trakcie realizowania zajęć kulinarnych uczniowie będą mieli możliwość wspólnego przygotowania i spożywania posiłku.
Zajęcia kulinarne dają uczniom dużo radości, budzą entuzjazm, sprzyjają budowaniu wzajemnych więzi i poczucia integracji.
Czas wspólnej degustacji jest szansą na przełamanie schematów i poszerzenie możliwości żywieniowych.Cele programu
-
Zwiększenie świadomości na temat prawidłowych nawyków żywieniowych oraz wdrażanie do stosowania zasad higieny osobistej podczas przyrządzania i spożywania dań,
-
Planowanie i organizacja przygotowywania posiłków,
-
Dobór odpowiednich przyrządów i narzędzi kuchennych potrzebnych do przygotowania posiłku,
-
Nabywanie i rozwijanie umiejętności posługiwania się sprzętem AGD,
-
Poznawanie historii niektórych potraw,
-
Kształtowanie umiejętności czytania ze zrozumieniem poprzez prawidłowe odczytywanie informacji zawartych w przepisach kulinarnych,
-
Kształtowanie umiejętności współdziałania w zespole,
-
Dbanie o ład i porządek w miejscu pracy,
-
Nauka kulturalnego zachowania się przy stole.
14Poprzez kulinarną zabawę zdobywają nowe doświadczenia, odkrywają nowe, ciekawe smaki i mają możliwość samodzielnie i w sposób twórczy przygotować dla siebie posiłek. Zajęcia są wartościową formą edukacji, która łączy zabawę i naukę praktycznych umiejętności przydatnych w dorosłym życiu.





22W ramach projektu „WDROŻENIE WSPÓLNYCH STANDARDÓW USŁUG EDUKACYJNYCH POPRZEZ REALIZACJĘ PROGRAMÓW ROZWOJOWYCH W SZKOŁACH GMIN KAZIMIERZ DOLNY I PUŁAWY (WIEJSKIEJ) WCHODZĄCYCH W SKŁAD MOF MIASTA PUŁAWY” został zakupiony sprzęt gastronomiczny w celu realizacji zajęć kulinarnych, z którego korzystać będzie grupa projektowa. To będzie świetna okazja do nauki, ale także do wspólnej zabawy i odkrywania nowych smaków!
-